Syry,korbáčiky, parenice

Syry,korbáčiky, parenice

Syr

29.04.2015 11:33
Syr je mliečny výrobok, ktorý obsahuje mliečnu bielkovinu, tuky a ostatné zložky mlieka. Syr sa vyrába zrážaním mlieka syridlom alebo kyselinou mliečnou. Používa sa mlieko kravské, ovčie, kozie či mlieko iných cicavcov. Syr sa používa surový, varený, pečený, údený i vysmážaný, konzumuje sa samotný...

Korbáčik

29.04.2015 11:32
Korbáčik je tradičný ručne vyrábaný syr z Oravy. Vyrába sa parením vykysnutého syra z ovčieho mlieka. Vyťahuje sa do tvaru nití, následne sa splieta do tvaru korbáča. Má výrazne slanú chuť.

Parenica

29.04.2015 11:31
Parenica je tradičný slovenský polomäkký, nezrejúci, stredne tučný, parený ovčí syr s veľmi jemnou chuťou. Charakteristická je i svojím tvarom stočenej stuhy. Má podobne ako oštiepok smotanovo až syrovo žltú farbu, povrch je po údení zlatožltý až žltohnedý.