Syry,korbáčiky, parenice
Syry,korbáčiky, parenice
Syr
29.04.2015 11:33
Syr je mliečny výrobok, ktorý obsahuje mliečnu bielkovinu, tuky a ostatné zložky mlieka.
Syr sa vyrába zrážaním mlieka syridlom alebo kyselinou mliečnou. Používa sa mlieko kravské, ovčie, kozie či mlieko iných cicavcov.
Syr sa používa surový, varený, pečený, údený i vysmážaný, konzumuje sa samotný...
Korbáčik
29.04.2015 11:32
Korbáčik je tradičný ručne vyrábaný syr z Oravy. Vyrába sa parením vykysnutého syra z ovčieho mlieka. Vyťahuje sa do tvaru nití, následne sa splieta do tvaru korbáča. Má výrazne slanú chuť.
Parenica
29.04.2015 11:31
Parenica je tradičný slovenský polomäkký, nezrejúci, stredne tučný, parený ovčí syr s veľmi jemnou chuťou. Charakteristická je i svojím tvarom stočenej stuhy. Má podobne ako oštiepok smotanovo až syrovo žltú farbu, povrch je po údení zlatožltý až žltohnedý.